ELVEDA SİGARA / RADİKAL GAZETESİ

Semiramis Pekkan, 42 yıl boyunca içtiği sigaraya üç ay önce veda etti. Daha önce denenmedik yöntem bırakmayan Pekkan da 'büyüdüğünü düşünmek için' sigaraya başlamış

Semiramis Pekkan, 'Bıraktıktan sonra bir boşluk hissetmedim. Ama 24 saat ağladım" diyor 42 yıl içtikten sonra bıraktığı sigara için. Defalarca denemesine karşın başarısız olan Pekkan, sonunda için doğru olan yöntemi bularak sigaraya veda edebilmiş.

Sigarayla nasıl tanıştınız?
14-15 yaşında başladım maalesef. O zamanlar modaydı. Çünkü sigara içmek büyümek demekti. 41-42 sene içtim, hem de hiç ara vermeden. Bırakmayı çok istedim, hatta denedim. Ama yapamadım...

İlk içtiğinizde sevdiniz mi?
Hayır, sevmedim. Hiç güzel bir şey olmadığı halde alışmak için inat ettim. Çünkü çok iyi bir şey olduğunu zannediyordum. Oysa ki tatsız tuzsuz bir şeydi. İnatla kendimi alıştırdım ve bağımlı hale geldim. Hepsi büyümüş olmak içindi. Zararlarını o zamanlar çok bilmiyorduk. Paket taşımaya başladığımda 15 yaşındaydım.

En çok sigarayı hangi zamanlarda arardınız?
Kahveyle, yemekten sonra, sinirlendiğimde, sevindiğimde içiyordum. Sinirlenince, üzülünce zannediyorsun ki sana arkadaş oluyor. Oysa ki ne kadar yanlış bir şey... Hiç de arkadaş değil aksine insanı daha sinirli yapıyor. Sigara içen isanın kendi kendini aldatması var. 'Beni rahat ettiriyor, beni sevindiriyor, sinirlerime iyi geliyor' diye düşünülüyor. Ama bu, kendi kendimize söylediğimiz bir yalan. Bağımlılığım o kadar had safhadaydı ki uyanık olduğum sürece içiyordum. Günde üç paket içtiğim oluyordu. Çok bağımlı olduğum için bırakamadım onca sene.

'Ölüm korkusundan bırakmadım'

Zararlı etkilerini görmediniz mi içerken?
Belki bunu söylemek yanlış olacak ama ben sigaranın zararlı etkisini hiç görmedim. Böyle bir şanssızlığım oldu. Eğer üşüttüğümde göğsümde şiddetli ağrı olsaydı, nefesim kesilseydi, egzersiz yaparken sıkıntı çekseydim belki çok daha önce saçımı başımı yolup bırakabilirdim. Ama sıkıntım yoktu.

Spor yaparken etkilemiyor muydu?
Her zaman spor yaparım. Hiç bir etkisi olmuyordu. Ama şimdi çok daha iyi hissediyorum kendimi. Bazılarını sigara yavaş yavaş öldürür. Beni etkilemediği için muhtemelen aniden ve sessizce öldürürdü. Tak diye nefesim kesilecekti ve ölecektim diye düşünüyorum. Ölümden korktuğumdan bırakmış değilim. Artık yakıştıramıyordum kendime. Birçok şeyin farkında olup içmek çok yakışıksızdı.

Sigarayı bırakmanız hiç telkin edilmedi mi?
Yakınlarım devamlı söylüyordu ama onlar dedikçe ben daha fazla içiyordum. Nasıl ki bir çocuğa yapma deyince yaparsa bu da aynen böyle bir şey. Kendi elimde değildi ki. Kendinizin karar vermesi gerekiyor. Başkasının söylemesiyle yapılacak bir şey değil bu.

Çocuklarınızı etkilediğinizi düşünmediniz mi?
Düşünmez olur muyum? Ama elimde olan bir şey değildi ki. Olsa anında bırakırdım.Yardıma ihtiyacım vardı. Şimdiye kadar doğru yardımı aldığımı zannetmiyorum. 20-25 senedir uğraşıyorum bırakmak için. Hangi yöntem varsa gidip denedim. Dayanıyordum ama sonra tekrar başlıyordum. O yöntemler pek çok kişiye faydalı olmuştur ama bana yaramadı.

Nasıl bıraktınız?
Dr. Hüseyin Nazlıkul'la konuştum ve beni ikna etti. Bu kadar uzun süre sigara içtikten sonra hiç bir yardım almadan bırakmak mümkün değildi, tehlikeli olurdu. Çünkü ani bırakmalar metabolizmayı, immün sistemi allak bullak ediyor. Son yönteme ikna oldum. Doktorun söylediği her şeyi yaptım. Allah razı olsun üç aydır içmiyorum.

'Kilo almadım, verdim'

Bırakalı ne kadar oldu?
Üç ay oldu ve hiç aramadım. Ben rahatsız olmadığım için severek içiyordum. 'Hay Allah niye içiyorum?' dedirtmedi bu namussuz sigara. Ama hiçbir sıkıntı çekmeden bıraktım. Kilodan çok korkuyordum ama kilo almanın aksine verdim. Kimse sihirbaz değil. Ben karar verdim ve doktoruma inandım.

Bırakınca bir boşluk hissettiniz mi?
Hayır, hiç öyle bir şey hissetmedim. Sadece 24 saat ağladım. Bir iki defa bayağı boşaldım. İnsan 40 yıllık kocasından veya sevgilisinden ayrılmış gibi hissediyor. 24 saat sonra Allaha bin şükür ne sinir sistemimde ne de metabolizmamda bir şey olmadı. Bu tamamen kafada biten bir hadise. Sabahtan akşama kadar "Canım çok istiyor, kendimi güç tutuyorum" dersem kendi lafımla kendimi etkilerim. Yok böyle bir şey.

Bırakınca hiç muhasebe yaptınız mı?
Hayır. Sigara geçmişte kaldı, geleceğe bakıyorum.

Şu anda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Şimdi anlıyorum ki sigara içtiğimde sanki etrafımda bir bulut varmış, o bulut dağıldı. gözüm hem de gönlüm net görüyor hayatı.

Yakınlarınızda çok içenler var mı?
Çoook. Rahatsız ediyor ama öldüresiyle değil.

'Tekrar başlarım' endişeniz var mı?
Artık hiç taşımıyorum endişe. Eskiden bırakma deneyimlerinde onu hep hissederdim ve başlardım. Ama şimdi böyle bir endişem yok. Bu iş bitti...

Sigarayla kombine savaş
Sigara bırakma konusunda farklı metotlar var. Kendi iradenizle bunu başarabileceğiniz gibi bu metotlardan da yararlanabilirsiniz. Tamamlayıcı Tıp, Akupunktur ve Doğal Yöntemlerle Tedavi Uzmanı Dr. Hüseyin Nazlıkul, beş yöntemi kombine ettiği bir sistemle sigarayı bıraktırıyor. Yöntemin başarısının yüzde 98 olduğunu belirten Nazlıkul, "Sigara bir bağımlılık ve kişiye özgü bir protokol olmalı. Tamamlayacı tıp bunu desteklemeli. Türkiye'de akupunktur yaygın ve etkili. Ancak klinik deneyimlerimde akupunkturun tek başına etkili olmadığını, bağımlıların bıraktıktan bir süre sonra tekrar başladığını gözlemledim" diyor. Yöntemi uygulamaya başlamadan 12 saat önce sigarayı bırakmış olmanız gerekiyor. Çünkü böylece nikotin yoksunluğunun aktif olduğu noktalar tespit edilebiliyor. Nazlıkul'un 'Tamamlayıcı tıpla sigarayı bırakma' olarak adlandırdığı yöntemi şöyle:

Akupunktur
Sigara yoksunluğundan ötürü aktif olan noktalar vücutta tespit edilir. Böylece kişinin hem sigara arzusu bastırılır, hem de yoksunluk nedeniyle oluşan strese tahammül etmesi sağlanır. Vücutta ve kulakta yeri ve özelliği belli olan noktalara özel iğneler batırılır. Bu yöntem tamamen acısız ve steril. Belirli yerlere batırılan iğnelerle başlayan uyarılar beyine gerekli kodlamaları veriyor. Bu yolla vücut ve beyin koordine bir şekilde hastalığı tedavi ediyor. Tedavi sonunda bağımlı ya sigaraya karşı istek duymaz ya da sigara dumanı ona tiksinti verir. Bu tedaviyle vücuttaki ve beyindeki elektriksel, kimyasal dengeler normale döner. Kırmızı kan hücrelerindeki zarların gaz değişimi oksijen lehine döner. Bu durum, hücrenin daha çok oksijen alması demektir.

Detoks
Nikotin, vücudun her yerine ulaşabilen bir madde. Hücre düzeyine kadar inen nikotin vücuttan tamamen temizlenmediği sürece sigarayı bırakmış olsanız bile tekrar başlayabilirsiniz. Bunun için detoksa ihtiyacınız var. Beden, zararlı toksinleri karaciğer, böbrekler, idrar, dışkı, solunum yolu ve terle atarak kendini temizler. Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta serbest radikallerde artış oluyor. Özellikle vitamin C ve minerallerin yanı sıra fitoterapi ve nöralterapi kombine edilerek hem vücutta biriken nikotin hem de serbest radikkalleri uzaklaştırmak mümkün.

Nöralterapi
Şifalı bitkilerle vücudun temizlenmesi işlemidir. Bu, lokal anesteziyle yapılan bir tedavi. Cilt altına veya sigaradan etkilenen organa yapılan enjeksiyonla sigaranın yol açtığı zararlardan arınma sağlanıyor.

Biofoton
Hormon ve hücreleri etkilemek için ışğın iyileştirici gücü kullanılıyor. Işık fotonları, cilt tarafından emilir, vücutta çoğalır ve dağılır. Sinir sisteminden dallanarak omurilikten beyne ulaşır. Foton sinyalleri diğer bağlantılar üzerinden böbreküstü bezlerine ulaşarak DHEA (Strese karşı önemli bir hormondur) anlamlı değişiklikler yaratır. Zayıf hücreler, foton biçimindeki ışınların etkisiyle yenilenir. Işık cilt tarafından emilir ve hücre aktivitesini düzenler. Böylece sigaraya bağlı ortaya çıkan hormonal düzensizlikler kaybolur, enerji dengesi ve uyku kalitesinde düzelme sağlanır. Bu yöntem tek başına sigarayı bırakmada yüzde 70-80 oranında etkili. Biyofoton, vücutta altı noktaya uygulanıyor. Bu noktalar kulak, bilekte nabız noktası, baş parmak ve işaret parmağı arasındaki nokta, ense ve tiroid organı. Uygulama toplam yarım saat sürüyor.

Telkin
Sigara, davranış bozukluklarına yol açıyor. Sigara paketini çıkarmak, tutmak, farklı manevralarla yakmak yıllarca tekrarlandığı için bilinçaltı bunu normal karşılıyor. Sigaranın zararlarının farkına varmak bırakmak için yetmiyor. Sigarayı bırakmaya karar verenlere evde okumaları için iki sayfa yazı veriliyor. 10 gün boyunca her gün okunması gereken bu yazının içeriğini, sigaranın zararları oluşturuyor. Bilinçaltı, ilk beş gün verilen bilgiye direnç gösterir. Sonraki üç gün bunu tartışır. Kalan iki günde ise edinilen doğru bilgiyi kaydeder. Sigaranın zararları üzerine yazıları bir ay okuyarak bilinçaltınızı ikna edebilirsiniz.

Mazeretleri rafa kaldırın
Kilo alacağım: Sigarayı bıraktıktan sonra çılgınca yemezseniz böyle bir sonuçla karşılaşmazsınız. Bol su ve mevve suyu içerek açlık dürtünüzü bastırabilirsiniz.
Bağırsaklarım çalışmayacak: Sigaranın bağırsakları uyararak boşaltım sistemini çalıştırdığı doğru. Ancak kabız olmayacağım diye sigara içmek yanlış. Bıraktıktan sonra sabah aç karınla sade şekersiz kahve içerek bu sorunu giderebilirsiniz. Ayrıca bol lifli besinler ve su da çok işe yarıyor.
Sinirli olacağım: Sigara sinirinizi almaz aksine sinir yapar. Sigara içip sakinleştiğinizi düşünmeniz tamamen bilinçaltınızın size bir oyunu. Sigara içildiğinde vücudun her yerine giden oksijen miktarında azalma olur. Oysa ki düşünmeyi sağlayan beynin, karbondioksite değil, oksijene ihtiyacı var. Eğer sigara yoksunluğuna dair sinirlilik yaşıyorsanız bir yere oturun, doğru ve derin nefes alıp verin. Bu arada en mutlu olduğunuz anları düşünün. İşe yaradığını göreceksiniz.
Yardım almak için param yok: Tüm sigarayı bıraktırma yöntemlerinin maliyeti iki-dört aylık sigara parasına denktir.
Üstelik çoğu merkez taksitlendirme yapıyor. Parayı veremeyeceğinizi düşünüyorsanız sigarayı azaltarak bile gerekli meblağı biriktirebilirsiniz.

HATİCE YAŞAR

YAZININ ORJİNAL METNİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN