AKŞAM YEMEĞİNİ DÜŞMANINA BIRAK / HABERAKTÜEL.COM

Çinliler'in 3 bin yıl önce söylediği bu söz akşam yemeklerinden kaçınmanın sağlık açısından ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Akşam yemeğini düşmanına bırak

Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Doktor Hüseyin Nazlıkul, geçmiş yıllarda hiçbir zaman insan bedeninde günümüzde olduğu kadar yüksek kolesterol değerlerine rastlanmadığını belirterek, doğanın bu yeni olumsuz durumun üstesinden gelme konusunda çaresiz kaldığını vurguluyor. Sağlığımızı dışarıdan gelen etkilerden korumak için belki de insanlık tarihi kadar eski yöntemleri tekrar gün ışığına çıkarmamız gerekiyor. Akşam yemeğinden uzak durmak gibi.

Akşam yemeğini iptal etmenin insanı hayrete düşürecek kadar hızlı ve belirgin etkileri olduğunu söyleyen Dr. Nazlıkul, bu öğünü yemediğimizde ertesi sabah yüzümüzün daha dinç ve diri, derimizin de pürüzsüz ve parlak olacağını belirtiyor. Sağlık orucunun ve akşam yemeğinden uzak durmanın, ömrü uzatmak ve kanseri önlemek amacıyla da çok faydalı olduğu kaydediliyor.

Nasıl vazgeçilir?

Akşam yemeğini geç yemenin, erken yaşlanmayı tetiklediğini belirten Dr. Hüseyin Nazlıkul'a göre kış aylarında son öğünün 17.00'de, yazın ise en geç 20.00'de yenmiş olması gerekiyor. Erken yaşlanmaya neden olan faktörlerin başında sağlıksız beslenmenin geldiğini belirten Dr. Hüseyin Nazlıkul, özellikle geç yenen akşam yemeklerinin sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor.

Uzmanlar, kaliteli yaşamın süresini uzatmanın yüzde 100 etkili tek yönteminin akşam yemeği iptal konseptini kabul etmek ve akşamları kalori alımından vazgeçmek olduğunu vurguluyor. Her gün düzenli olarak akşam yemeği yeme alışkanlığı olan biri için bu gelenek beynin programına kaydedilmiş durumdadır. Bu alışıla gelmiş besin alımını engellediğimizde vücudumuz buna şiddetle karşı çıkar. Bu dayanılmaz açlık hissine karşı koyabilmek için birçok strateji de geliştiriliyor. Uzmanlar, açlık sinyalleri beyne ulaşmadan, midenin sıcak bir bitki çayı ile doldurulmasının etkili bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Saat 20.00'de akşam yemeği yemeye alışmış bir kişinin, açlık hissini bastırabilmesi için saat 18.00'de ve bunu izleyen her saat başında birkaç bardak sıcak bitki çayı içmesi gerekiyor. Ancak açlık hissinin bu kez de bizi uyandırma ihtimali söz konusu. Böyle bir durumda karşılaştığınızda ise beyindeki şeker eksikliği sonucu midenin besin istediğini hatırlayarak, uykuya dalmadan önce küçük bir parça çikolata ya da bir çay kaşığı balla hazırlanmış bir bardak ılık süt içerek olası açlık hissini ortadan kaldırabilirsiniz.

Sağlık orucu nedir?

Sağlık orucu günlerinde kahvaltıda bitkisel çay, öğle yemeğinde sebzeler veya sebze suyu, akşam yemeğinde ise meyve suyu içiliyor. Katı besinlerden mümkün olduğunca uzak kalmak önemli bir yaklaşım. Sağlık orucunun romatizma, ateşli enfeksyonlar, cilt hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, damar sertliği, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, glokom, böbrek hastalıkları, kronik kabızlık, kronik baş ağrısı örneğin migren, venöz dolaşım bozuklukları, varis ve buna bağlı olarak gelişen alt bacak ülseri, şişmanlık fazla kilo, epilepsi, nevroz veya depresyon gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Ancak hipertansiyon ve diyabetli hastaların bir sağlık orucuna başlarken bunu bir hekim kontrolünde yapmaları gerekiyor.

YAZININ TAM METNİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN